De beste reiniging voor uw tapijt.

Tapijt in de sneeuw? NIET DOEN!

door Janneke Sinot-Versmissen

Bovenstaande foto en het artikel op deze pagina komen uit het Eindhovens Dagblad van dinsdag 23 november 2010, bijlage wonen, pagina 23.

Tapijt. Het voelt aangenaam warm aan en is heerlijk zacht onder je voeten. Maar wat als je een kop koffie uit je handen laat vallen of er wijn op knoeit? Jan Bos: "het grootste misverstand is dat je wijnvlekken weg krijgt door er zout op te strooien."

Talloze tips uit grootmoeders tijd circuleren er op internet. En menig buurvrouw heeft een wijs advies om vlekken uit het tapijt te verwijderen. Koffie op je kleed? Deppen met een sopje en, bij oudere vlekken, een snufje zout. Inwrijven met glycerine en navegen met ammoniakwater. Geregeld een glas koolzuurhoudend bronwater erover gieten.

"Het probleem met koffievlekken is dat je ze niet weg krijgt", vertelt Jan Bos van Stomerij Bos in Valkenswaard. "Daar heeft zelfs de vakkundige reiniger nog problemen mee. De koffie zelf lost niet op, je kunt hoogstens proberen de verkleuring te verminderen. Het belangrijkste is om snel te handelen. Maak de bewuste plek direct vochtig, dan geef je de koffie geen kans om in de vezel te trekken. Is de vlek eenmaal ingedroogd, dan is hij moeilijk nog te verwijderen."
Bos maakte in de 45 jaar dat zijn zaak bestaat al heel wat mee op vlekkengebied: "het grootste misverstand is dat je wijnvlekken weg krijgt door er zout op te strooien. Maar zout bijt het tapijt uit, het bijt de kleur weg. Dat maakt het middel net zo erg als de kwaal."

Vetvlekken verwijderen met maizena, ook zo'n tip uit grootmoeders tijd, ziet hij wel zitten. "Maizena is een absorberend middel, dat trekt vuil uit het tapijt. Dat zou een heel goed middel kunnen zijn - ook al denk ik niet dat het voor 100% werkt."
Kauwgom verwijderen met pindakaas heeft Bos nooit geprobeerd, daar gebruikt hij wasbenzine voor. "Er zijn ook mensen die denken dat je een tapijt buiten in de sneeuw moet leggen. Maar dat is een fabeltje uit de middeleeuwen. Toen waren er geen mogelijkheden om zo'n tapijt te wassen, dus legden mensen het buiten als het had gesneeuwd. Maar het enige wat er gebeurt, is dat het zeiknat wordt. Daarna moet je alsnog een professionele reiniger laten komen", aldus Bos.

Veel fabeltjes rond reinigen van tapijten

Het belangrijkste onderhoud dat een tapijt vraagt, is regelmatig stofzuigen. Zandkorrels, die je met vuile schoenen mee naar binnen neemt, gaan namelijk in de pool van het tapijt zitten. Bos: "het zand schuurt de vezels door, dat is bij het tapijt slijtageoorzaak nummer een."
Wie thuis zijn tapijt wil reinigen, kan bij de drogist een machine huren die werkt volgens de sproei-extractiemethode. Voor watergebonden vlekken zijn daar prima resultaten mee te behalen. Vetten, olien en bijvoorbeeld schoensmeer zijn een stuk moeilijker te verwijderen. Daarvoor kan het zinvol zijn de hulp in te roepen van professionele reinigers. Die werken bijvoorbeeld met koolzuurextractie, een methode waar geen water aan te pas komt, die de kleuren van het tapijt niet of nauwelijks aantast en waarbij je de vloer al na een halfuur weer kunt belopen.

Bij Stomerij Bos kunnen mensen terecht voor pooldiep reinigen, waarbij het tapijt aan de buitenkant van de trommel komt te liggen. Daarbij lopen de kleuren niet door en wordt het tapijt niet beschadigd.
Op verzoek worden de randen van het tapijt opnieuw verstevigd. Volgens Bos kom je zo niet alleen van vlekken af, maar verleng je ook de levensduur van het tapijt enorm: "Als je eens in de een a twee jaar je tapijt laat reinigen, gaat het eeuwig mee."

www.stomerijbos.nl