Stomerij Bos behoort tot de meest milieuvriendelijke stomerijen in de wereld.

Uw stomerij en het milieu

Achtergrond informatie

Innovatie

Uw kleding wordt bij stomerij Bos gereinigd met moderne apparatuur en reinigingsmethodes. Mede hierdoor is stomerij Bos een van de meest milieuvriendelijke stomerijen in de wereld.

Achtergrond

In tegenstelling tot de thuiswas reinigen stomerijen niet in water, maar in een meer vluchtige vloeistof. Vandaar ook dat een stomerij in Belgie een droogkuis heet (naar het Engelse dry cleaning). Het zal dus meteen duidelijk zijn dat stoffen die niet gewassen mogen worden vaak zonder problemen in de stomerij gereinigd kunnen worden.

Deze vluchtige vloeistof heeft het belangrijke voordeel dat vetgebonden vlekken, zoals smeer, olie en vet, er gewoon in oplossen en dus zonder problemen te verwijderen zijn. In vergelijking met thuiswassen blijven kleuren bovendien mooier en gaat de kleding langer mee. Vrijwel alle stomerijen in Nederland gebruiken hiervoor perchloorethyleen (per). Uit recent onderzoek is echter gebleken dat per schadelijk is voor het milieu en dat het slecht is voor de gezondheid.

Beter voor uw gezondheid

Beter voor het milieu

Milieuvriendelijke reiniging

Stomerij Bos reinigt in Solvon K4. Een vloeistof die volstrekt veilig is voor het milieu en biologisch afbreekbaar. Deze nieuwe methode is uitgebreid getest, onder andere op 5 proeflokaties. De resultaten waren zo goed dat stomerij Bos, als eerste stomerij ter wereld, volledig op Solvon K4 is overgestapt.

Beter voor uw gezondheid

Bij stomerij Bos reinigen we dus in Solvon K4 en met de meest moderne apparatuur. Deze reiniging is niet belastend voor het milieu en de gezondheid van ons personeel en klanten. De kleding ruikt frisser en er is natuurlijk geen ‘ongezonde per’ lucht meer.

Solvon K4 is ook huidvriendelijk. Geen huid-irritatie en geen droge huid. Ook mensen die problemen hebben met hun luchtwegen zijn enthousiast.

Omdat we na de reiniging de vloeistof uitkoken (destilleren) is onze reiniging ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan thuiswassen, waar de zeep en het vuil op het riool geloosd worden.

Toch een fijne gedachte!

Meer weten?

En we doen meer...

Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap

Recycling

Vanzelfsprekend proberen we ook op andere manieren het milieu te ontzien. Zo stimuleren wij onze klanten om, in ruil voor een vergoeding, hangers die niet meer gebruikt worden terug te brengen en worden onze grondstoffen zoveel mogelijk gerecycled.

Uw groene stomerij

En we doen meer... Zo gebruiken we 100% groene stroom, herbruiken we ons (gefilterde) koelwater, gebruiken we de warmte uit het koelwater om onze (was)machines voor te verwarmen, werken we met FSC hout (drukwerk, etc.) en meer. We hechten dan ook veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en onze rol daarin. De impact op het milieu weegt dan ook zwaar mee bij onze bedrijfsbeslissingen.